Klubweb.cz - profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na www.klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Kouč Krégl o ACHA: Překvapilo mě, kolik měli Američané energie

09.01.2017 | Petra Pilbauerová

Poslední ohlédnutí za výběrem EUHL versus ACHA, ale také zápas se stejným soupeřem v podání týmu Univerzity Karlovy Praha přináší prostřednictvím rozhovoru kouč Jan Krégl. 

Co se týče tvé funkce u výběru EUHL, byla to pro tebe možnost poznat soutěž i z jiného pohledu? Možná o něco profesionálnějšího?

Zastával jsem tam funkci asistenta trenéra našeho reprezentačního výběru. My máme funkce přesně rozdělené, protože se s Lukášem už známe dlouho. Lukáš je člověk, který tým sestavoval, protože má z nás všech o hráčích největší přehled, ale na druhou stranu jsme spolu vše konzultovali. Naše spolupráce je na výborné úrovni, jsme kamarádi a rozumíme si i po hokejové stránce. Já se zaměřuji především na detaily hry, na její koncept. My spolu v tomto směru hodně komunikujeme, abychom se na tom společně shodli. Styl hry musí vyhovovat celému týmu. Já jsem měl možnost nahlédnout na soutěž tím způsobem, že jsem si nemohl nevšimnout toho, jak si kluci pokaždé rozumí, když se sejdou. Pokaždé vytvoří super partu a je vidět, že je to pro ně čest a radost zahrát si ve výběru, ve kterém reprezentují nejen ligu, ale i své vlastní týmy. Je to fajn pocit se tam s nimi pokaždé potkat, navíc každý all-star zápas má punc něčeho netradičního. Zároveň je to tedy výborná zkušenost i zážitek.

Co se týče hlavního lodivoda týmu EUHL Lukáše Opatha. Všiml sis v jeho trenérských metodách něčeho, co máte společné, anebo každý uplatňujete jiný herní systém?

Jak už jsem řekl, já a Lukáš jsme po profesionální stránce naladění na podobnou vlnu. Já se snažím si od každého trenéra něco vzít, ať je to kdokoliv. Díky společným konzultacím a brainstormingu, kdy se snažíme každou myšlenkou přijít na něco jiného, to Lukáš vždy něčím obohatí. Nejsme ale úplně stejní. On je o něco přísnější než já a ve svém týmu má obrovskou disciplínu, což já kvituju. Není jednoduché si to udržet a on nastavuje laťku poměrně vysoko a stále ji zvedá. Stavba týmu, disciplína, to je u nich na vysoké úrovni. Já ten jejich pokrok hrozně rád pozoruji a právě tyto věci si od něj převezmu jako inspiraci pro vlastní práci. Lukáš má kromě toho výborné vnímání hry a s kluky si skvěle rozumí.

S výběrem jsi tedy coby asistent hlavního trenéra proti ACHA uspěl, s vlastním týmem ovšem nikoliv. Nepodcenili jste nějaký aspekt soupeřovy hry? Američané přeci jen prohráli s Krynicí, Banskou Bystricí i s již zmíněným výběrem EUHL.

Prohra nás samozřejmě mrzí. Nicméně si nemyslím, že bychom něco podcenili. Ve výběru soupeře byli vybraní hráči napříč celou ligou, kteří prokazují určitou kvalitu. Během krátké doby se jejich trenérům podařilo dát je dohromady, sehrát a kluci předvedli, že ke špičce ligy opravdu patří. Náš tým se teprve sehrává, jsou zde nový hráči, kteří se do týmu potřebují teprve nějak „zabudovat“. I když jsme zápas prohráli, asi bych ho negativně nehodnotil. Spoustu dalších věcí se nám v něm totiž povedlo a s kluky jsme se díky tomu poznali zase o něco víc.  Věřím tomu, že brzo najdeme společnou cestu, která bude vítězná.

Výkon ACHA při prvním a druhém utkání, zvedli se po zápase s naší reprezentací?

Je zajímavé, že po odehraném utkání s naším výběrem jim úplně neuvadaly síly. Celý zápas s námi vydrželi bruslit, což mě trochu překvapilo. Čekal jsem, že energie budou mít spíš trochu méně. Nicméně se možná právě proti výběru EUHL snažili trochu vytáhnout a působili s trochu menším sebevědomím, kdežto na nás naběhli s trochu větším důrazem. Možná to podle toho i vypadalo, než jsme se do toho my dostali. Potvrdilo se, že jsou rychlí v obratech hry, dokáží pohotově změnit hru z obrany do útoku, což nás zároveň stálo zbytečné góly. Velké rozdíly jsem ale mezi oběma týmy neviděl.

Můžeš výkon Američanů porovnat v rámci jednotlivých sezon?

Jejich výkon nemůžu z dlouhodobého hlediska hodnotit. Nemám o nich statistiky ani přehled. Byl jsem informovaný o výsledcích z jednotlivých jejich zápasů napříč Českem a Slovenskem. Jejich výkon se postupně zvedal, možná byli po cestě sem trošku unavení. Určitě byli ke konci lepší než na začátku.

Co pozitivního si můžete ze zápasu odnést? 

Obracení hry, přechod z obrany do útoku ve středním pásmu, pohotové otočení hry a náhlá nebezpečnost v útoku v obranné i útočné třetině. Velmi se mi líbí, jakým způsobem zapojují čtvrtého hráče do druhé vlny ať už je to bek nebo kdokoliv. Dokáží se podporovat, co jsou všechno moderní prvky současného hokeje. Je fajn, že to můžete vidět i na takové úrovni. Dále se mi líbila jejich hra během přesilovky, kdy byli velmi aktivní a nenechávali nám moc prostoru nahoře u modré čáry. S tím jsme měli ze začátku trochu problém. My bychom to během sezony mohli aplikovat i na naší hru, protože je to dobrý prvek jak soupeře překvapit a vyvést ho z míry.

Počet střel Univerzity Karlovy byl opět podstatně vyšší než u její soupeř. Neopakoval se ten samý problém, který měli kluci s Krynicí? Snadno čitelné projektily pro soupeřova brankáře?

Trochu se nám to podařilo zlepšit. Přeci jen tenhle soupeř hrál trochu jinak než Krynice. My jsme se do brány tlačili jen to chvíli trvalo, než jsme našli prvky hry, které by pro nás byly efektivní. Chybělo nám tak proměnění určitých šancí, postupem času se to ale zlepšovalo a ve třetí třetině jsme si vytvářeli i vlastní příležitosti, které byly zajímavé. I někteří z kluků se projevili v lepším světle než v zápase proti Krynici, postupně si začínají určovat své role. Věřím tomu, že tým půjde nahoru.

 
UTKÁNÍ
EUHL | Pondělí 09.12.2019
UMB Hockey Team Banská Bystrica - UK Praha
9:2 (4:0, 2:1, 3:1)
 
EUHL | pátek 13.12.2019, 17:30
UTB Zlín - UK Praha
1:5 (0:1, 0:3, 1:1)
 
Aktuální články
Partneři
 

UK

eSports.cz & UK PRAHA RSS